Nașterea Lotus: o invenție a timpurilor moderne sau o renaștere a tradiției?

20. mai'21
Nașterea Lotus: o invenție a timpurilor moderne sau o renaștere a tradiției?

Nașterea de acasă, hipnonașterea, nașterea în apă, nașterea lotus... în ultimii ani, au devenit din ce în ce mai populare diferite tipuri de nașteri, care au strâns atât păreri pro cât și contra. Articolul de astăzi se va concentra pe ultimul tip de naștere, din cele numite mai sus. Cum are loc nașterea lotus? Este sigur și benefic pentru sănătate?

Ce urmează imediat după nașterea copilului? Tăierea cordonului ombilical și eliminarea placentei, dacă aceasta nu a „căzut” imediat după nașterea copilului. Totuși, sunt din ce în ce mai mulți părinți care nu doresc să fie tăiat cordonul ombilical și să ducă copilul acasă încă atașat de placentă. Așa arată pe scurt nașterea lotus. Tot ce trebuie să știți despre acest tip de naștere, găsiți în rândurile următoare.

Cum arată nașterea lotus?

Nașterea lotus se desfășoară ca o naștere naturală normală până când este timpul să se separe copilul de mamă. Bebelușul rămâne atașat de placentă și după părăsirea maternității (dacă nașterea nu a avut loc acasă), până în momentul în care cordonul ombilical cade de la sine. Acest proces durează de obicei între 3 și 10 zile, iar pe toată perioada bebelușul este conectat la placentă, pe care părinții au adus-o acasă de la maternitate împreună cu nou-născutul.

V-ați hotărât asupra nașterii lotus? În acest caz, nu trebuie să aveți grijă doar de nou-născut, ci și de placentă. Conform regulilor acestei nașteri, placenta trebuie spălată și stropită cu sare și ierburi (o alternativă la ierburi sunt uleiurile esențiale, ideal lavanda). Acest lucru va ajuta placenta să se usuce mai repede și, de asemenea, să-i mascheze mirosul.

Placenta trebuie plasată într-o țesătură naturală, cum ar fi un scutec de pânză, astfel încât să se poată usca mai repede. Unii părinți o lasă și într-un vas, dar în acest caz trebuie să îl clătiți în fiecare zi și să păstrați vasul curat. După câteva zile, atât placenta, cât și cordonul ombilical se usucă, iar cordonul ombilical cade de la sine. În aceasta perioada bebelușul trebuie să fie îmbrăcat doar foarte lejer, astfel încăt cordonul să nu se rupă.

Nașterea otus devine din ce în ce mai populară deoarece proaspeții părinți văd în ea multe beneficii pozitive, în special pentru sănătatea bebelușului. Timp de nouă luni întregi, placenta a fost organul dătător de viață care a hrănit copilul. Imediat după naștere, placenta este încă plină de sânge bogată în fier și oxigen, iar tăierea cordonului ombilical oprește furnizarea acestor nutrienți. Tocmai datorită acestor nutrienți crește numărul susținătorilor nașterii lotus.

Lotosovy porod nemocnica

Aspectele pozitive și riscurile

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) recomandă tăierea cordonului ombilical mai târziu. Cu toate acestea, se referă la 5-10 minute în loc de 10-20 de secunde obișnuite. Tăierea întârziată a cordonului ombilical are loc la câteva minute după naștere, când cordonul nu mai pulsează și sângele placentar nu mai trece la copil. Cu toate acestea, nașterea lotus, susține că acesta ar trebui tăiat în câteva zile, nu doar minute.

Părinții care optează pentru o naștere lotus sunt convinși că bebelușul poate extrage nutrienti din placentă chiar și la câteva zile după nastere. Deoarece placenta este o sursă de sânge, bebelușul are o circulație mai bună a sângelui, un număr mai mare de globule roșii și există și o îmbunătățire a termoreglării. Susținătorii nașterii lotus sunt de părere că riscul de infecție este mult mai mic deoarece bebelușul nu are răni deschise. Ei adaugă, de asemenea, că nou-născutul este mult mai confortabil pentru că nu suferă traumatismele provocate de tăierea placentei.

Unul dintre avantajele incontestabile ale nașterii lotus este efectul asupra mamei. Aceasta este forțată să încetinească cu adevărat și în primele zile după naștere, trebuie să se miște încet în ceea ce privește copilul. Nu îl poate manipula complet liber, deoarece cordonul ombilical și placenta o împiedică să facă acest lucru. Cu toate acestea, necesită și îngrijire în plus, care ne aduce încet la riscurile și dezavantajele nașterii lotus.

Placenta este un organ care moare după naștere. Odată ce cordonul ombilical încetează să pulseze (ceea ce se întâmplă la câteva minute după naștere), circulația sângelui se oprește și placenta devine țesut mort susceptibil la infecție. Aceasta s-ar putea răspândi apoi prin cordonul ombilical încă atașat la corpul nou-născutului. Bacteriile se înmulțesc în placenta moartă în timpul zilelor în care o aveți acasă și, deși sarea și ierburile pot încetini răspândirea lor, nu le vor opri complet.

Un alt dezavantaj este aspectul placentei, care va fi aproape întotdeauna în fața dvs. Dacă vederea sângelui vă face să leșinați, probabil că nașterea lotus nu este potrivită pentru dvs. Negativ este și faptul că până când cordonul ombilical cade, sunteți oarecum izolați de restul lumii și chiar și o vizită la pediatru poate fi un risc.
Lotosovy porod babatko

O tradiție redescoperită

A permite mamei să ia nu doar bebelușul, ci și placenta din maternitate nu este considerată o practică obișnuită în țara noastră, deși unele mame au reușit deja să facă acest lucru în urma unei înțelegeri cu maternitatea. În părțile noastre, placenta este considerată deșeu biologic, dar dacă ajungeți în Austria, în Hainburg, înainte de naștere veți fi întrebată dacă vreți să vă luați placenta acasă.

În unele culturi, mamele mănâncă placenta, în altele o ard sub forma unui ritual sau o îngroapă în pământ și plantează cu ea un copac, care devine un fel de arbore al vieții. Dacă vă uitați mai atent la placentă, puteți observa vasele sale de sânge, care seamănă cu rădăcinile unui copac, sau coroana lui. În trecut, când toate nașterile erau acasă, îngroparea placentei era complet normală, iar astăzi această tradiție este reînviată, alături de simbolismul plantării unui copac.

Sursă: 

ROCHELLE HERNDON, Jaime. What Is Lotus Birth?: Is letting the placenta naturally break off safe? [online]. [cit. 2021-5-19]. Dostupné z: doi:https://www.verywellfamily.com/lotus-birth-4177642

HILTON ANDERSEN, Charlotte. What Is a Lotus Birth and Is It Safe? [online]. [cit. 2021-5-19]. Dostupné z: https://www.whattoexpect.com/news/pregnancy/are-lotus-births-safe

Vrei să ai o prezentare generală a tuturor noutăților?
Înscrie-te la newsletter și vei primi întotdeauna informații noi despre reduceri și produse.