Sindromul Couvade: simptomele tatălui însărcinat

23. nov'18
Sindromul Couvade: simptomele tatălui însărcinat

Probabil ați auzit deja că, chiar și bărbații pot suferi de simptome neplăcute ale sarcinii. Dar cine ar fi spus că sindromul sarcinii solidare nu apare doar în filme și seriale, ci și în viața reală? Și chiar mai des decât credeți! Dar cum este posibil ca un bărbat să aibe grețuri când soția lui este însărcinată?

Faptul că un bărbat poate avea simptomele sarcini nu este o invenție a scriitorilor sau a scenariștilor cu o imaginație bogată. Acesta este un adevărat sindrom, cunoscut și sub numele de Couvade, dar îl puteți întâlni mult mai des decât sarcină solidară sau sindromul tatălui însărcinat. Cu toate acestea, se deosebește de sarcina reală într-un mod esențial - după nouă luni, bărbatul (spre marea lui ușurare) nu dă nașterea unui copil.

A fost odată ca niciodată

Aproximativ o cincime dintre viitorii tătici suferă de sindromul tatălui însărcinat, dar oamenii de știință nu au reușit încă să-și dea seama de ce apare cu adevărat acest sindrom. Cu toate acestea, este vorba în principal despre empatia cu partenera însărcinată, dar motivul poate fi și frica de naștere sau frica de paternitate în sine. Simptomele sarcinii articulare apar mai des la bărbații care au încercat să aibe copil cu partenera de foarte mult timp și au suferit și de avorturi spontane. Cu toate acestea, cauza sindromului Couvade poate fi și gelozia partenerului față de capacitatea femeii de a da naștere unui copil.

Deci pot fi multe motive și, în timp ce în societatea noastră bărbaților le este rușine de așa ceva, indienii din America de Sud consideră că este o binecuvântare. Indienii din tribul Bororo din America de Sud sunt cei care cred că dacă un bărbat trece prin tot ceea ce trece o femeie în timpul sarcinii, el va alunga spiritele rele care încearcă să facă rău nu numai mamei, ci și nou-născutului. Cu toate acestea, termenul Couvade în sine provine din cuvântul francez-bască couver și se traduce vag prin eclozare, a sta pe ouă.

Syndrom tehotneho otecka

Iubire, sunt însărcinat!

Sindromul Couvade nu este o invenție cu care viitorii tătici vor să atragă atenția asupra lor. Este o afecțiune reală în care partenerul (rar, de asemenea, o rudă apropiată sau un alt membru al familiei) experimentează aceleași simptome ca și partenerul însărcinat. Suferă de greață, dureri abdominale, arsuri la stomac, somnolență, dar are și aversiune față de sex, gusturi ciudate tipice femeilor însărcinate și chiar creșterea în greutate. Pe scurt, sindromul Couvade este o sarcină „cu totul”, cu excepția faptului că nu se termină cu nașterea și nu durează toate cele 9 luni - apare cel mai adesea în primul și al treilea trimestru și pur și simplu dispare după nașterea bebelușului.

Hormonii de sarcină în corpul masculin

Chiar și hormonii de sarcină nu sunt o excepție în timpul apariției sindromului Couvade, deși apar destul de sporadic. Totul începe cu eliberarea hormonului de stres, care, împreună cu alte griji, declanșează sindromul tatălui însărcinat. Cu toate acestea, unii bărbați pot experimenta sindromul Couvade extrem, care nu este însoțit doar de grețuri matinale și de o ușoară umflare a membrelor, ci și de o modificare a nivelului hormonal. Stresul cauzat de sarcina partenerului poate scădea nivelul de testosteron și poate fluctua nivelul de estrogen, provocând simptome de sarcină. Poate apărea și un nivel crescut de cortizol, care este inofensiv pe termen scurt, dar creșterea cortizolului pe termen lung merge mână în mână cu un nivelul crescut de prolactină. Și provoacă deja simptome precum mărirea sânilor sau chiar alăptarea.
Solidarne tehotenstvo

Așa cum a venit, așa va și pleca

„Avantajul” acestui sindrom poate fi faptul că partenerul știe exact prin ce trece gravida și o poate înțelege mai bine. Cu toate acestea, din punctul de vedere al partenerului, sindromul Couvade are un mare dezavantaj - partenerul nu este sprijinul suficient pentru ea, deoarece el însuși se plânge de greațuri, membre umflate, somnolență și toate celelalte simptome ale sarcinii. Din fericire, simptomele sindromului tatălui însărcinat nu durează pentru totdeauna și vor trece la fel de neobservate cum au apărut.

După cum am menționat deja, o sarcină solidară se încheie cu nașterea partenerei, dar se poate pierde și în timpul sarcinii. Vestea proastă este că nu există niciun medicament sau vitamină care să-l ajute pe tată să scape imediat de ea. Cu toate acestea, oamenii de știință au impresia că, comunicarea îi ajută pe ambii parteneri, care ar trebui să vorbească despre cum se va schimba viața lor după sosirea copilului. Este important să vă asigurați unii cu alții că văveți descurca nu numai fizic și mental, ci și financiar.

Aveți acasă și un bărbat care este atât de empatic încât o să treacă cu dvs. toată sarcina? În primul rând, nu rădeți de tată, cel mai important e să comunicați cu el, așteptați cu nerăbdare venirea bebelușului, iar odată cu venirea acestuia va dispărea sindromul Couvade.

Vrei să ai o prezentare generală a tuturor noutăților?
Înscrie-te la newsletter și vei primi întotdeauna informații noi despre reduceri și produse.