Alăptarea este în top!

09. apr'19
Alăptarea este în top!

Alăptarea este un lucru complet firesc, dar, în ciuda acestui fapt, există în prezent diverse discuții despre asta. Este scandaloasă alăptarea în public? Ar trebui mamele care alăptează să se grăbească acasă de fiecare dată când copilului îi este foame la plimbare sau într-un restaurant? Este un mister, de ce vederea unui sân expus este încă incomodă pentru mulți oameni. Important este că alăptarea devine din ce în ce mai populară în rândul mamelor.

Alăptarea creează o legătură frumoasă între mamă și copil, dar acesta nu este singurul său avantaj. Laptele matern este esential pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la fel de benefic este și pentru mama care alaptează. Vestea bună este că, conform statisticilor, numărul mamelor care alăptează, și deci al copiilor alăptați, este în continuă creștere. În timp ce în 2009, conform ultimelor statistici ale Centrului Național de Informare în Sănătate, 45,4% dintre copii erau alăptați integral, în 2017 acest număr urcase deja la 52,4%.

Dojcenie babatko

Cât timp să alăptăm?

Potrivit statisticilor, durata medie de alăptare este de șase luni. Medicii recomandă alăptarea mai lungă, dar cu siguranță nu mai scurtă. Nu există o durată optimă a alăptării, la fel cum nu există o limită superioară adecvată. În multe cazuri, din diverse motive mămicile sunt fericite dacă îi pot da bebelușului lapte matern în acest fel, cel putin în primele 6 luni. Printre cele mai frecvente se numără durerea în timpul alăptării, pierderea laptelui, inflamarea glandelor mamare sau chiar lipsa de interes a bebelușului pentru alăptare.

Uneori, bebelușul se va înțărca singur și, în acest caz, nu este necesar să-l forțați - totuși, puteți încerca să vă extrageți laptele matern și să-l dați copilului dintr-un biberon. Mai multe studii au demonstrat că alăptarea, care a durat mai puțin de jumătate de an, a avut un efect negativ asupra dezvoltării psihologice și fizice a copiilor. Laptele matern conține vitamine importante necesare dezvoltării sănătoase a bebelușului, ca să nu mai vorbim că întărește sistemul imunitar al copiilor. Totuși, impactul pozitiv al alăptării asupra dezvoltării copiilor nu este doar în laptele matern în sine, ci și în relația care se dezvoltă între mamă și copil.

Alăptarea ca prevenire

Alăptarea nu are doar un efect pozitiv asupra bebelușului, ceva din el „se prelinge” și la mamă. De exemplu, știați că alăptarea pe termen lung previne cancerul la sân? Prin alăptare pe termen lung, cercetătorii înțeleg alăptarea care continuă timp de cel puțin 12 luni. Cu cât alăptați mai mult timp copilul, cu atât este mai mic riscul de cancer la sân. Puteți reduce acest risc cu până la 4,3% cu un an de alăptare. Este interesant că femeile din țările dezvoltate, precum a noastră, fără îndoială, suferă de cancer la sân mult mai des, deoarece își înțarcă bebelușii foarte devreme. În țările în curs de dezvoltare, dimpotrivă, cancerul la sân este aproape necunoscut.

Dojcenie prsnik

Distrugerea miturilor

Multe mituri sunt asociate cu alăptarea, care provoacă adesea frică mămicile aflate la prima sarcină. Chiar și în era informațională de astăzi, mamele se tem că alăptarea îndelungată poate provoca obezitate la copil mai târziu în viață. Faptul este că introducerea timpurie a alimentelor artificiale în alimentație are un efect negativ asupra creșterii ulterioare în greutate. Bebelușii care sunt alăptați primesc într-adevăr doar atât cât au nevoie de lapte matern.

Un alt mit popular este că o mamă trebuie să bea și ea lapte pentru ca organismul ei să poată produce suficient lapte matern. Cu toate acestea, adevărul este undeva cu totul diferit - laptele de vacă pe care îl bea mama este cel care provoacă uneori probleme digestive și colici la copii. Toți nutrienții importanți de care mama are nevoie pentru producerea laptelui pot fi obținuți din legume, fructe, proteine ​​și cereale. Oamenii sunt de fapt singurul mamifer care continuă să bea lapte chiar și după alăptare. Totuși, dacă nu puteți renunța la lapte în timpul alăptării, ar trebui să vă bazați mai degrabă pe produsele lactate, pe care bebelușul le tolerează mult mai bine.

Sfaturi și trucuri pentru o alăptarea mai ușoară

Nu orice mamă este expertă în alăptare din momentul în care se naște copilul. Unor mame le durează mai mult să se obișnuiască cu asta și să găsească poziția potrivită, dar nimic nu este imposibil. Avem câteva sfaturi și trucuri pentru dvs., datorită cărora și dvs. vă puteți descurca cu alăptarea:

  • Nu amânați prima alăptare și încercați să atașați copilul cât mai curând posibil după naștere. Cheia este chiar prima oră.
  • Nu găsiți o poziție potrivită sau vă doare tot corpul din cauza alăptării? Încearcați o pernă de alăptare pe care nu doar dvs. vă puteți sprijini, ci și copilul.
  • Adaptați perioada de alăptare la nevoile bebelușului. Nu alăptați doar pentru că aveți timp acum.
  • Nu toți bebelușii sunt cooperanți în timpul alăptării. Dacă este așa și cazul copilului dvs, încearcați să-l alăptezi mai des noaptea - atunci copiii cooperează mai bine.
  • Creeați o „atmosferă de alăptare” în care veți fi prezenți doar dvs. și bebelușul. Puneți muzică relaxantă, stingeți luminile și stați pe spate.
    Păstrați-vă calmul și credeți că va merge. Bebelușul poate simți anxietatea și stresul, motiv pentru care multe mame care se află la primul copil, au o problemă atât de mare cu alăptarea.

Alăptați sau încă așteptați? Uitați de toate miturile pe care le-ați auzit vreodată despre alăptare și ascultați-vă corpul și nevoile bebelușului dvs.

Vrei să ai o prezentare generală a tuturor noutăților?
Înscrie-te la newsletter și vei primi întotdeauna informații noi despre reduceri și produse.