
Părinții care nu au experimentat niciodată bătălia de jucării sunt ca și cum nu ar fi părinți. Nu contează deloc dacă creșteți singuri copilul sau aveți mai mulți copii acasă. Disputa cu privire la jucării poate apărea și în timpul unei vizite, la grădiniță sau la locul de joacă. Astfel de lupte sunt adesea însoțite de strigăte și plâns, iar atunci intervine de obicei mâna părintelui. Dar este necesar ca ea să intervină cu adevărat?
Copiii, în special cei mici, cunosc lumea din jurul lor, o observă, o evaluează și, nu în ultimul rând, devin mai independenți. Ei știu să ajungă dintr-un loc în altul în casă și să aibă ceva care este doar al lor - jucării. Cu toate acestea, odată cu sentimentul de proprietate vine o altă experiență, mai puțin plăcută, și anume împărțirea jucăriilor. Astfel de dispute nu sunt neobișnuite și sunt pur și simplu fac parte din dezvoltarea copilului. Dar este posibil să împiedicați copilul să devină o persoană care nu este dispusă să împartă?
Încearcați să-l înțelegeți
V-ați dat seama vreodată că micuții cu vârstele cuprinse între unu și doi ani au parcurs un drum lung în ceea ce privește dezvoltarea încă de la naștere? Au învățat să meargă, să alerge, chiar să sară, au stăpânit abilitățile motorice și se hrănesc fără ajutorul părinților. Toate aceste fapte merg mână în mână cu un sentimentul de independență și cu conștientizarea faptului că acțiunile lor au anumite consecințe. Părinții sunt fericiți de toate cele de mai sus și le povestesc cu entuziasm prietenilor lor, dar perioada bebelușului are și alte aspecte. Ca parinte, trebuie sa realizați că, copilul trece prin schimbări mari în această perioadă și învățarea sa împartă jucăriile care le-au aparținut până acum doar lui face parte din dezvoltarea si dobandirea deprinderilor sociale si de comunicare.
Copiii sunt extrem de sensibili si emotivi în această perioadă, experimentează totul la maxim. Când se bucură, se bucură cât pot, dar în același timp sunt plini de durere și furie. De mici, încep să devină conștienți de persoana lor, care vine și cu cuvântul magic - a mea. Războiul jucăriilor este complet natural în timpul copilăriei și este legat de această experiență dobândită. Copiii nu înțeleg încă conceptul de împrumutat și returnat, așa că se simt amenințați în timpul bătăliei jucăriilor și se luptă și ei. La urma urmei, nu vor lăsa ceva ce este doar al lor să fie luat!
Deține, dar înapoiază
Dacă copilul dumneavoastră a intrat într-o dispută despre o jucărie cu un frate sau un prieten, explicați cu sensibilitate întreaga situație din jurul împrumutului de jucării. Pentru copii, este de neînțeles de ce ar trebui să ofere cuiva ceva care le aparține. Familiarizați copilul cu faptul că este în regulă să împrumute o jucărie unui prieten, dar asta nu înseamnă că jucăria va aparține brusc altcuiva. Chiar dacă Ionuț se va juca cu trenul o vreme, jucăria îi va aparține în continuare lui Paul. Este doar un împrumut, nu o schimbare de proprietate.
Chiar înainte ca micuțul dvs. să intre într-un conflict legat de jucării pentru prima dată, exersați acest tip de împrumut cu el acasă. Jucați-vă cu copiii și rugați-i să vă împrumute jucăria pentru o vreme. Jucați-vă puțin cu „proprietatea” împrumutată și după ceva timp returnați copilului jucăria cu cuvântul magic, mulțumesc. Împărțiți și o înghețată sau o bucată de la micul dejun. Spuneți copiilor că împrumutul de jucării este generos și amabil și că și ei vor dori să împrumute o jucărie de la cineva într-o zi. La urma urmei, fiecare copil are jucării diferite și aceasta este frumusețea de a se juca împreună.
Este a mea și gata!
În ciuda faptului că le spuneți copiilor totul despre împărțirea jucăriilor, pur și simplu nu puteți evita conflictele. Este firesc să vreți să interveniți la primul semn de luptă, dar să le dați copiilor șansa de a rezolva bătălia în felul lor. Dacă țipetele și plânsul nu se opresc nici după un timp, interveniți ușor. Spuneți-le copiilor că înțelegeții că nu vor să împartă jucării, dar că există consecințe pentru acest comportament. Stabiliți reguli pentru împrumutul jucăriilor, iar dacă un copil împrumută o jucărie, lăsați-l pe celălalt să facă același lucru.
Desigur, în timpul acestor conflicte, copiii vor să se joace cu o jucărie pe care nu o pot avea în acel moment, iar aici puteți interveni puțin mai radical - luați de la copii jucăria care este cauza conflictelor, dar cu sensibilitate și respect, și puneți-o undeva unde de unde nu o pot lua. A doua opțiune este să separați copiii și să-i lăsați să se joace o vreme fără un prieten. Abia după ce se liniștesc pot reveni la joaca împreună, dar acum fără jucăria „conflictuală”. Chiar înainte de a decide să rezolvați conflictul, întrebați copiii de ce a avut loc o astfel de bătălie.
La rezolvarea conflictelor dintre copii, părinții intră în zona de război și ajung în multe cazuri într-o situație periculoasă. Cu toate acestea, adevărul este că niciun manual pentru părinți nu este universal și un singur lucru este adevărat - conversațiile frecvente cu copilul, care îl vor crește și educa într-o persoană de care poți fi mândri.